Thursday, April 23, 2009

Ateister og andet djævelskab, som kun vil nedbryde alting af det bestående

Som endnu en opfølgning på den langtrukne historie om bøn i skolen behandlet i serien "jamen-det-er-jo-tradition-I, II og III", Svar fra Bertil, Lidt gravid er der nu kommet en reaktion fra en af de involveret skoler.

Det drejer sig om Houlkærskolen som, meget dialogsøgende må man indrømme, har spurgt forældrene om hvorvidt de rent faktisk ønsker at deres små poder skal fyldes med kristenpræken fra morgenstunden.

Til det formål har de lavet et(såkaldt) spørgeskema, som vel sådan set er ærligt og redeligt nok, hvor forældrene også har mulighed for at sige nej til forkyndelse ved morgensamlingen.
Den endelige beslutning tages dog af skolebestyrelsen.
Der er vel tale om en vejledende folkeafstemning, hvilket nok også er godt det samme.
Det er dejligt med demokrati, men pensum i folkeskolen er ikke til direkte afstemning.

Afstemningsresultatet er ikke offentliggjort, men skolebestyrelsen har taget følgende beslutning ifølge Folkebladet Lemvig:
"Et flertal af forældrene har meldt tilbage, at de gerne ser, at der bliver mulighed for andet end Fadervor til morgensamlingen, men at bønnen fortsat godt kan indgå. Bare ikke som en fast del hver dag."

En rigtig typisk rødgrødsløsning, lidt til den ene side, lidt til den anden og bum bum så går det nok.

På Nørre Nissum Skole i Lemvig, hvor den legendariske skoleleder Jens Jørn Porup husere er man også blødt lidt op (på sådan en indremissionsk måde):
"Skolebestyrelsen netop besluttet, at skolen fortsætter den praksis, men han understreger dog, at børnene i modsætning til tidligere nu har mulighed for at blive fritaget. Han har ellers tidligere fastslået, at børnene ikke kunne fritages, men at de kunne lade være med at folde hænderne og lukke øjnene, hvis ikke de ville bede med."

Vi kender ellers skolelederen for sådanne uforsonlige udtagelser som:
"Vi har ikke krav om, at man deltager aktivt, men om at man står på sin plads ved morgensamlingen. Ingen kontrollerer, om man lukker munden op eller folder sine hænder. Jeg kan ikke forstille mig, at der er nogen muligheder for at slippe for det", men selv de mest stædig skoleledere må bøje sig for undervisningsministeren og loven.
Det havde jeg ellers forudset ikke ville blive tilfælde, men der er åbenbart ikke meget rygrad i de kristne for tiden. Det er jo også finanskrise.

For at opsummere sagen set fra det sekulær synspunkt, så er det positivt at:
Der bliver skåret ned på forkyndelsen.
Forældrene er blevet informeret.
En del forældre er imod forkyndelsen.
Jens Jørn Porup blev nødt til at æde sine ord i sig igen.
Der er kommet politisk fokus på sagen, og f.eks. socialdemokratiet har indtaget en position de vil få svært ved at komme væk fra på en elegant måde.
Børnene har ret til at blive fritaget fra forkyndelsen.

Negativt:
Der foregår stadig forkyndelse.
Ministeren har sanktioneret det, hvilket vil sige at den praksis bliver meget svær at få ændret.

Alt i alt - et lille tilbageslag for den sekulær dagsorden.

No comments: