Monday, February 16, 2009

Svar fra Bertil

Som opfølgning på den langtrukne historie om bøn i skolen behandlet i serien "jamen-det-er-jo-tradition-I, II og III" har undervisningsministeren endnu en gang slået fast at man skal have lov til at bede sig undtaget fra forkyndelsen.

Det er sket i et svar i et §20 spørgsmål til Martin Henriksen (DF)

”Kan ministeren bekræfte, at afholdelse af morgensamling med eksempelvis fadervor og salmesang er inden for rammerne af lovgivningen, og er ministeren enig i, at folkeskolen, jf. formålsparagraffen, hvor det fremgår, at folkeskolen skal gøre eleverne fortrolig med dansk kultur og historie er forpligtiget til at sikre, at eleverne får kendskab til kristne traditioner og kristendommens betydning for det danske samfund?”

Svar:

Der er i overensstemmelse med folkeskoleloven at afholde morgensamling, hvori fadervor og salmesang indgår, såfremt elever har mulighed for at blive fritaget herfor.

Efter folkeskolens formålsbestemmelse skal undervisningen gøre eleverne fortrolige med dansk kultur og historie og give dem forståelse for andre lande og kulturer.

I overensstemmelse hermed fremgår det af folkeskolelovens § 6, at kristendomskundskabens centrale kundskabsområde er den danske folkekirkes evangeliske-lutherske kristendom. Efter de bindende slutmål for faget skal undervisningen bl.a. lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til forholde sig til, hvad kristendom er og vurdere kristendommens og folkekirkens betydning i Danmark. "

Vi bemærker den store glæde ved kristendommens indflydelse på landets velfæld som jo er Martin Henriksen helt store bidrag til det danske folkestyre, men det jeg bider mærke i er at det så nu må være helt klart at man på Nørre Nissum Skole i Lemvig bryder loven i deres praksis angående morgensamling.

1.
Der er (var) ikke nogen mulighed for undtagelse "Vi har ikke krav om, at man deltager aktivt, men om at man står på sin plads ved morgensamlingen. Ingen kontrollerer, om man lukker munden op eller folder sine hænder. Jeg kan ikke forstille mig, at der er nogen muligheder for at slippe for det, siger Jens Jørgen Porup"

2.
Forældrene var ikke informeret om morgensamlingens religiøse indhold, således at de kunne fritage deres børn "Annette Andersen opdagede ved en tilfældighed at der blev udført religiøse handlinger ved skolens morgensamling.
"Vi går ikke engang i kirke juleaften, og så opdager jeg, at vores søn troligt beder med på fadervor ovre i skolen"

Og man må vel regne med at at en fritagelse fra morgensamling skal foregå på samme måde som fritagelse fra kristendomundervisningen, jævnføre folkeskolelovens §6 stk. 2 "Et barn skal efter anmodning fritages for at deltage i undervisningen i kristendomskundskab, når forældremyndighedens indehaver skriftligt over for skolens leder erklærer selv at ville sørge for barnets religionsundervisning. Fritagelse kan normalt kun ske fra begyndelsen af et skoleår. Er barnet fyldt 15 år, kan fritagelse kun ske med barnets samtykke."

Det er forældrene som skal fritage børnene fra samlingen og det kræver vel som minimum at de er indformeret om dens indhold.

Gad vide om der bliver uddelt en lille næse eller indskærpelse af reglerne overfor skoleledelsen?
Jeg tror det ikke.

Man har i hver fald tænk sig at fortsætte med den religiøse handling på skolen, meddeler Dagbladet Holstebro Struer (16 januar)
»Vi har diskuteret problemstillingen i skolebestyrelsen, men det har ikke givet anledning til ændringer,« siger lederen af Nørre Nissum Skole, Jens Jørn Porup.

Der er ingen melding på om hvorvidt Jens Jørn Porup har tænkt sig at overholde reglen om at børnene har mulighed for at blive fritaget fra morgenbøn - det har jo ikke været hans oprindelig holdning.
Jeg tror det ikke.

No comments: