Wednesday, January 14, 2009

Jamen, det er jo tradition III

Vedholdenhed er en dyd, hvis overdrivelse fører til den for blog-miljøet så kendte besathed, hvor blog-redaktøren i indlæg efter indlæg pisker den samme døde hest igen og igen, med monotoniens ni-halet kat.

Det er derfor med lidt frygt at jeg endnu engang sætter mig til tasterne for at kommentere den tilsyneladende endeløse historie om fadervor i den danske folkeskole.

Men sagen udvikler sig fra time til time på nye interessante måder.
Den sidste udvikling fra ministerens side var at han ikke ville gå i gang med forbud, men at eleverne skulle have mulighed for at blive fritaget fra bøn, skulle de (eller deres forældre, må man formode) ønske det.
"Han understreger, at skoler, hvor der bedes fadervor, skal give eleverne mulighed for at blive fritaget."
Så skulle den ged jo være barberet - ikke til min tilfredsstillelse, men dog med muligheden for eleverne kunne forlade den religiøse handling.

Men sådan spiller klaveret ikke på Nørre Nissum Skole i Lemvig.
Der holder skoleinspektør Jens Jørgen Porup fast ved at der ikke kan være nogen fritagelse fra morgensamlingen, som også består af praktiske oplysninger.
"Vi har ikke krav om, at man deltager aktivt, men om at man står på sin plads ved morgensamlingen. Ingen kontrollerer, om man lukker munden op eller folder sine hænder. Jeg kan ikke forstille mig, at der er nogen muligheder for at slippe for det, siger Jens Jørgen Porup, der har det fint med at være på kant med loven, så længe skolen har forældrenes fulde opbakning."

Et par kommentarer til dette.
Den danske folkeskole har en udpræget frihed for skolelederne til at tilrettelægge undervisningen. Men de har altså ikke frit valg på alle hylder.
En skoleleder kan ikke vælge at beslutte at her følger alle elever altså kristendomundervisningen for nu at tage en nærliggende sammenligning. Der har elverne ret til at blive fritaget.
Det kan for så vidt undre da kristendomundervisningen i princippet er tænkt til at være ikke forkyndende, og på den måde et almindeligt undervisningsfag.
Personlige ville jeg foretrække at faget blev lavet om til et religionsfag med almindelig undervisningspligt for alle.
Det har desværre nok lange udsigter.
Men lad det ligge.

At man ikke skal folde hænderne eller bevæge læberne under bønnen er heller ikke noget særligt godt argument for at nu er man undtaget for forkyndelse.

Som der står i Ordbog over det danske sprog om forkynde (den religiøse betydning)
"virke (gennem sin tale) for udbredelse af kendskab til noget; være talsmand for; især (bibl. og relig.): bringe bud om evangeliet; prædike. (han) prædikede og forkyndte Guds Riges Evangelium. Luc.8.1. Brors.137. Hans Læbe forkynder een Lære, hans Levnet en anden."

Forkyndelse kræver altså ikke deltagelse af publikum.
Man forstiller sig at man i et øjebliks løssluppenhed er gået til første maj i fælledparken. Der er man faldet i snak med et par hærdebrede tykmavet specialarbejdere fra Vanløse angående strejkeretten for social- og sundhedassistenter eller et andet for situationen relevant emne.
Pludseligt og med et befinder man sig midt i hele den socialdemokratiske gruppe fra Vanløse (med ikke bare to hærdebrede tykmavet specialarbejdere, men en hel hær af samme) midt foran talerstolen hvor Helle T. skal til at tale umiddelbart efter at Røde horn har spillet, og man kan ikke slippe væk!
Der er ikke noget at gøre - man er til socialdemokratisk første maj også selv om man ikke synger med på internationallen.

Jens Jørgen Porup - du må simpelhen finde på nogle bedre argumenter. Det holder bare ikke det du kommer med.

No comments: