Monday, February 23, 2009

Lidt gravid?

Sagen om bøn i folkeskolen er så rødglødende som nogensinde.

Bertel Haarder har i et svar til folketinget udtalt at folkeskolerne godt kan køre med f.eks. muslimske bønner i skolen, hvis der er mulighed for fritagelse.
"Men det udelukker ikke, at fremsigelse af bøn fra en anden trosretning end kristendommen kan finde sted i forbindelse med fællesarrangementer som for eksempel morgensamling. Som ved fadervor er det dog en forudsætning at bønnen ikke må være forkyndende"

Det giver anledning til to kommentarer:

For det første må man rose Haarder for at være konsekvent i sin politik. Naturligvis må andre trosretninger (reelt er der vel kun en anden trosretning i Danmark det handler om) også fremføre deres bønner til morgensamlingen, hvis de kristne må det.
Ros til ministeren.

For det andet må man spørge hvad der tænkes på når der siges "at bønnen ikke må være forkyndende"?
Fadervor er ikke forkyndende, forstår man. Er der nogle bønner som er forkyndende?
Budhistiske bønner, hinduistiske bønner, muslimske bønner, bønner til Bes, Seth, Osiris, Bastet,
Odin, Thor, Tyr?
Der må være en hemmeligt kode mellem de religiøse, for de taler ikke i et sprog som umiddelbart er til at forstå for os profane mennesker som lever kort og ulykkelige liv uden den åndlige dimension som omdrejningpunkt i vores tilværelse.
Måske der i samme kodesprog findes definitioner af begreber som lidt gravid o.a.

Det vil ikke komme som nogen overraskelse for nogen at det ikke lige er noget som falder i Dansk folkepartis smag.
Martin Henriksen er draget i feltet på DFs egen hjemmeside: "Dermed misbruger ministeren reelt en praksis fra 1978 til at legitimere, at han i 2009 vil tillade eksempelvis muslimske bønner i den danske folkeskole."
Jeg ved ikke hvad det er for noget praksis Henriksen henviser til. Det ser jeg meget frem til at få fat i.
I Kristeligt Dagblad slår Henriksen sig også løs i en nyklassisk form for argumentation: "Det er alt for vidtgående, hvis en skole begynder at fremsige en muslimsk bøn om fredagen. []Han går socialisternes ærinde, som ønsker et multikulturelt samfund, og det synes jeg, han skal lade være med".

Nu er det naturligvis helt i orden at et politisk parti ønsker at fremme dens politik, det er vel nærmest meningen. I det lys er det naturligt at DF ønsker at der skal forskebehandles mellem den (i DFs opfattelse) rigtige, naturlige, traditionelle, danske (læseren har frit valg) religion og så alle de fremmede former for religion.
Vi har religionsfrihed i Danmark, men ikke (beklageligvis) religionslighed.
Men den religionsulighed vi har i Danmark ligger ikke i folkeskoleordningen, den ligger i folkekirkeordningen. Det er ikke nævnt nogle som helst steder i folkeskoleloven at folkeskolen skal fremme en bestemt religion på bekostningen af andre religioner.

Hvis DF ønsker at deres synspunkt om kristen bøn i folkeskolen skal nyde fremme så må de slå frem og arbejde for at folkeskoleloven bliver lavet om. Det er for usselt at spille ud med nogen ældgammel praksis og noget hokus pokus om tradition uden at give andre lov til at lave deres egne traditioner.

No comments: