Monday, April 13, 2009

Selvgodhedens diciple

Her i denne påsketid er det dejligt at der er så mange velmenende mennesker som tænker på ens ve og vel.

Las os starte med at sige tak til Danmarks radio for dens mange transmissioner af gudstjenester her i højtiden, både på tv men især på Danmarks teolog kanal, P1.
Det har jeg været glad for.
Det har jeg savnet.

Også tak til teolog SØRINE GOTFREDSEN, denne dronning af tænkning, argumentationens kejserinde, ayatollahen af den skarpsleben replik, som tager sig tid og ulejlighed (i kronikken Berlingske tidende 11. april) at forklare hvorfor vi har brug for en folkekirke og hvorfor alle der er kritiske overfor selvsamme er en flok uvidende mennesker.

"Et stort problem i den sammenhæng [en holdning om at adskille stat og kirke] er, at flere ikke-religiøse udtaler sig med så lille viden, at de i deres snublen hen over begreberne skaber nogle uheldige vrangforestillinger"

"Et lignende tomrum kom til syne, da politiker Simon Emil Ammitzbøll i denne avis fik demonstreret, at han ikke kender ordlyden af Fadervor. Dette er selvsagt ikke i sig selv grund til at klandre et menneske, men når man i sit nystiftede parti har systematisk udryddelse af kristendom på programmet og i øvrigt ønsker præster ekskluderet fra Etisk Råd, ville det pynte på troværdigheden med et minimum af kendskab til den religion, man vil befri folket fra."

Det er jo klart at hvis man ikke engang kan sit fadervor, så skal man bare stikke piben ind angående folkekirkens forhold til staten.
Fuldstændig korrekt argumentet, og det er var der mange som kunne lære noget af. Alt for mange mennesker udtaler sig om ting, de ikke har noget detaljekendskab til.

Men den delikate Sørine stopper ikke her. Hun er ikke kun negativ. Hun kommer med et positive alternativt til de mennesker som ønsker at adskille kirke og stat "de organiserede ateistiske og humanistiske stormløb" som hun så rammende beskriver dem/os.

"Det sker, at folk lidt forhastet erklærer sig som ateister, fordi de har det svært med ritualer og faste bekendelser, men så snart man spørger til den enkeltes tanker om livet og døden og glæden og sorgen, dukker der ofte andet og mere op."

Så fik vi sørme (ho, ho) dem, gjorde vi.
Vi er virkeligheden troende, men i vores stædighed vil vi ikke være det.

I overlegen stil slutter hun kronikken:

"Så dybt faktisk, at hvis de [religionskritikere]i virkeligheden rummer en åbning for troen på Gud, vil der sandsynligvis endnu gå en rum tid, før de selv opdager det. "

Jeg kan kun sige armen og opfordre alle til at gå hen i kirken. Det kan godt være at den lokale præst ikke er så dyb som Sørine (også en næsten umulig opgave) men hvis man er heldig er lidt af magien smittet af.

Få dybde i tilværelsen!


(selv vampyrens konge må bøje sig for korset)

No comments: