Tuesday, April 27, 2010

Solarie-politiet

Den 24. april lavede Politiken en historie som hed:
Solarieregler er for slappe
"Danmark er blandt de få EU-lande, der ikke har en national solariepolitik." fremgik det af artiklen.

"
I Danmark er der ingen solarielov. Her skal de omkring 1.500 solcentre følge EU’s sundhedsstandarder om beskyttelsesbriller, advarselsplakater og en grænse for maksimal uv-stråling. "

Det gør de så ikke. Det fremhæves at kun fire ud af 111 undersøgte solarier lever op til EUs sundhedsstandarder. Det er naturligvis et problem.
Man skal naturligvis overholde de regler der findes.
Men det er jo naturligvis ikke nok for visse.
"Hvis Danmark får en solarielov, er der mulighed for at kontrollere danskernes brug af solarium på en fornuftig måde.
Det mener Kaare Weismann, som er hudlæge på Privathospitalet Hamlet. "

Og Socialdemokratiet har sammen med SF fremsat et forslag om at forbyde brug af solarier for unge under 16 år.
Andre lande har langt mere vidtgående regler, og min personlige favorit er Frankrig som i følge Politiken har denne ordning (sine steder - en noget besynderlig beskrivelse i en avisartikel):

"Her bliver kunderne udstyret med en sol-kvote, hvor man logger sig ind på sit fingeraftryk. På den måde bliver strålingen tilpasset den individuelle hudtype, og det er ikke muligt at købe dobbelt soltid, hvis man vil være ekstra brun. "

Man forestiller sig straks at den ordning kan gøres bedre og mere bureaukratisk ved at brugerne skal undersøges af hudlæger som ordinere bestemte individuelle mængder af sol som ikke må overskrides.
Teknisk set kunne hver enkelt borger udstyres med en lysmåler som ved en overskridelse af ens månedlige kvote sende en SMS til den nærmeste politistation, og med det samme kunne rykke ud og sørge for at den stakkels borger tilbragte en passende tid i skyggen.
For hans eller hendes egen sikkerheds skyld, naturligvis.

På klokkeslag er folketingets ridder nr. one i aktion:
Den 26. april stiller Per Clausen tre spørgsmål:
Vil ministeren skærpe sanktionerne mod de danske solarier, der overtræder reglerne, efter at det er afsløret, at hver tredje solarie bryder reglerne på en direkte sundhedsfarlig måde?

Vil ministeren skærpe kontrollen med danske solarier, efter at det er afsløret, at hver tredje solarie bryder reglerne på en direkte sundhedsfarlig måde?

Vil ministeren indskærpe over for Sikkerhedsstyrelsen, at det er uacceptabelt, at man har holdt en rapport, der afslørede farlige overtrædelser af reglerne i hvert tredje solarie, hemmelig i 18 måneder?

Og så var de nærliggende at gøre grin endnu engang med Per Clausen og folketingets politiker i det hele taget, med deres trang til at lave alt hvad de læser i avisen om til spørgsmål til ministeren.
Men nej.
Vi bemærker os at Clausen blot beder om at de regler der findes på området bliver overholdt.
Et fair og rimeligt krav.

Bravo, Per Clausen.

No comments: