Monday, December 14, 2009

Fedmen kommer!

så ikke, alligevel.

For snart lang tid siden skrev jeg et lille indlæg i anledning af ideen om at indføre "gratis" frokost i daginstitutioner og folkeskolen.

Som det være den opmærksomme læser bekendt har regeringen indført en tvunget madordning i daginstitutioner med relativ bred opbakning i folketinget. Det ville nok ikke kræve nogen særlig politiske analyseevner at forudse at den tvungne madordning i folkeskolen vil komme på dagsorden, hvordan det end går ved næste folketingsvalg.

I mit oprindelig indlæg skrev jeg en smule om hvordan det stod til med BMI i diverse europæiske lande og holde det op imod hvorvidt de havde en "gratis" madordning i deres folkeskolesystem.
Det viste sig sjovt nok at der ikke kunne påvises en positiv overensstemmelse mellem madordning og et relativt lavt BIM.
En mere dristig mand end deres redaktør kunne måske overtales til at mene at det modsatte var tilfælde, men det er ikke min natur at fremsætte vilde påstande.

Nu har så OECD lavet en undersøgelse (referent fra Politiken) som viser at de 11-15 danske børn klare sig ualmindeligt fint set i forhold til de lande vi normalt sammenligner os med.

Faktisk er de danske børn de fjerde bedste i OECD med hensyn til mængden af fede eller overvægtige, kun undergået af Holland, Schweiz og Slovakiet.
Den hollandske befolkning som sådan har ellers sine problemer med overvægtige, så der må virkeligt være blevet arbejdet med noget forebyggelse.

Uden at læse for meget i det, kunne en forsig konklusion være at vi her i landet faktisk har fat i den lange ende, med hensyn til at forbygge fedme blandt unge mennesker.
At vi har nogle systemer som virker så nogenlunde, og at den hjemmegjorde madpakke måske ikke er en del af problemet, men en del af løsningen?
Og at en dyr, dårlig (alt tyder på det) og meget vanskelig administrerbar tvungen frokostordning måske slet ikke løser nogle problemer?

Vil det forhindre diverse politisker i at argumentere for tvungen frokostordning i folkeskolen til alle?
Nej.
Vil det bliver gennemført.
Måske, sansynligvis.

No comments: