Monday, November 9, 2009

Hvad hjertet er fuld af

løber munden over med.

Måske er det som er sket for Preben Rudiengaard (V) som til Berlingske udtaler:
"Jeg vil ikke have, at vi importerer noget fra Mellemøsten, som indeholder stoffer, som kan gøre unge mennesker afhængige"

Og nej, det lyder da ikke så rart. Det kan jeg ikke tro at der er nogle mennesker som ønsker.
Hvilken stoffer er det så vi skal undgå at importerer fra Mellemøsten, hash, opium, LSD?

Nej, det er tobak til vandpiber, vandpibetobak, den særlige tobak man bruger til at ryge i sin vandpibe.

Grunden til denne nidkærhed er en, endnu ikke offentliggjort, undersøgelse fra Kræftens bekæmpelse som siger at danske unge mennesker som ryger vandpibe har en
"næsten tre gange så stor risiko for at blive cigaretrygere som dem, der holder sig fra sliktobakken i vandpiben".

Det er jo noget værre noget.

Kampen imod vandpibetobakken, "Skiktobak" som Kræftens bekæmpelse meget dygtigt har omdøbt den til, har kørt over et års tid nu. Jeg har tidligere skrevet om sagen, og det kan læses her og her.

Kræftens bekæmpelse har også offentliggjort en hjemmeside "Drop sliktobak.nu" hvor bandet "Sukkerchok" står som blikfang for de unge mennesker.
Der er således sat alle sejl til for at få forbudt den grimme tobak, og ikke alene Venstre, men samtlige partier, på nær Konservative (det skal nok komme) og Liberal alliance støtter et forbud eller begrænsning i indholdet af tilsætningsstoffer i vandpibetobak.

"Tobakken bliver så at sige snydt i de unge, fordi røgen er så sød og fuld af vanedannende tilsætningsstoffer. Det er dybt usympatisk og skal stoppes snarest muligt, mener forebyggelsesordfører [sic] i SF Karl Bornhøft til 24timer"

Ja, man er jo ikke bange for de store ord i det parti.

Mac Baren som sælger hovedparten af vandpibetobakken i Danmark (den del med banderole) kan ellers melde om at der "sælges forsvindende lidt vandpibetobak i Danmark - et par procent i forhold til traditionel pibetobak, og salget er for nedadgående"

Dette skyldes b.la. de strenge rygeregler som gør at man stort set ikke kan ryge på cafeer, og da vandpiberygning i høj grad er en social begivenhed, en hyggestund med venner til forskel fra cigarrettens ensomme nydelse, rammer vandpiberygningen meget hårdt.
Og så er nyhedens interesse aftaget.

Altså et i forvejen meget begrænset problem, som tilmed er aftagende (delvis pga. et andet forbud).
Perfekt til en rask omgang symbolpolitik.

Måske der var nogle som skulle fortælle Preben Rudiengaard og de andre raske riddere af den ulidelige selvgodheds orden at det primære gateway drug til tobaksrygning er tobak!
Især i form af hvide papirsruller med tobak og en voldsom horde af tilsætningsstoffer, som går under navnet, cigarretter!

Det var nok her man skulle sætte ind hvis det skal batte noget.
Det vil man så ikke, sært nok når man har så stor en opbakning i folketinget til at forbyde en form for tobaksbrug med den begrundelse at det er afhængighedsskabende.

Men cigaretter kommer naturligvis heller ikke fra mellemøsten.

No comments: