Saturday, February 21, 2009

Årets idealist 2008?

Over på Politiken har de anslået konkurrence Årets idealist 2008? i samarbejde med 180 grader og tænketanken CEVEA.

Og der er jo alt godt fra havet af mennesker der kandidere til fidusbamsen for at være rigtig god og flink.
Rasmus Jarlov, Kurt Westergaard, Bernt Johan Collet, Hans Jørgen Bonnichsen, Niels Due Jensen, Asmaa Abdol-Hamid, Inge Genefke, Vera Eckhardt, Jacob Holdt, Knud Foldschack og Camilla Plum.

Idealisterne er udvalgt af Ole Birk Olesen, Uffe Ellemann-Jensen, Jytte Hilden, Iben Hjejle og Tøger Seidenfaden og nej, der er ikke nogen præmie for at gætte hvem der har valgt hvem.
Det er i det hele taget et jævnt kedsommeligt standartvalg.

Det kunne jo så være sjov at vide hvad præcis der kendetegner sådan en idealist og der kommer skrivekuglen Tøger Seidenfaden os da heldigvis til hjælp: "For mig er det afgørende, at idealisten har et mål, som jeg kan identificere mig med. Som jeg selv kan bakke op om", "Og så skal man skal have gjort noget, som ikke var nemt at gøre. Man skal kæmpe for noget godt, og der skal have været nogle omkostninger ved det."

Det er for mig at se en noget snæver definition af begrebet idealist bare at sige at det skal være en mand eller kvinde som kæmper for noget Tøger er enig i.
Det er for let.

Ud fra Ordbog over det danske sprog defineres en idealist således: tilhænger af idealismen; [] person, som er (væsentlig) interesseret i ideel retning, lader sig lede af ideelle bevæggrunde olgn. JBaden.FrO. Idealistens Fare er, at han let gaar op i de rene Ideer, uden at komme i nøje Forhold til Livets . . Realiteter. Høffd.SH.171. En Idealist. Gjel.(bogtitel.1878)

Det syntes jeg mere passer til min opfattelse af begrebet. At være idealist er en kvalitet ved et menneske, men ikke nødvendigvis en god eller dårlig sådan.

Jeg vil derfor lave min egen indstilling til årets idealist 2008 ud fra ovenstående definition.

Steningsimam Abdul Wahid Pedersen
Lige siden hans folketingkandidatur for det mest idealistiske opstillingsberettiget parti (minioritetspartiet) i nyere dansk politisk historie har man anet at der var tegning til en af de helt store idealister i Danmark.
Men i skrift og tale har Abdul med idealistens overbevisning i den grad overrasket positivt. Han har taget det upopulære standpunkt (stening af de utro kvinder i den ideele verden) og gjort til
omdrejningspunkt i sit offentlige virke.
Hans kamp for hensynstagen til de religiøses følelser i medierne må heller ikke glemmes.

Politiker Søren Kraup
Mange er af den opfattelse at Kraup er en populist som driver af sted på folkedybtes mørkeste bølger på sit surfbord af fremmedhad.
Intet kunne være mere forkert.
I hele sit virke som politisk debattør har Søren Kraup stået urokkeligt fast på sin nationale konservative holdning. Der har også været tid hvor Kraup blev latterliggjort og grint af. Det har ikke rokket hans standpunkt.

Politiker Jonni Hansen
Leder af DNSB - Danmarks nationalsocialistiske bevægelse.
I den grad en mand som har indtaget det upopulære synspunkt, som har fremført det til hån, latter og spot. Der er intet som er gået Jonnis vej nogensinde. Hans synspunkter møder ikke fremme, staten gider ikke en gang at undertrykke hans bevægelse (rent faktisk understøtter staten hans lokalradio) og de eneste som ulejliger sig med at tage hans bevægelse alvorligt er sortklædte autonome tåber.
Men Jonni kæmper videre. Jeg ved ikke om det er beundringsværdigt, men man kan ikke kalde det andet end idealistisk.

Boblere: Moses Hansen, Bevægelsen omkring ungdomshuset.

Jeg er ikke enig med nogle af de overstående kandidater til titlen, men idealister er de alle som en. Efter min mening var de bedre at se på hvilken holdning politikere, debatører osv gav udtryk for, i stedet for at lægge vægt på hvor mange lidenskabelige følelser der blev lagt i de holdninger.

Det har Politiken så i virkeligheden også gjort med deres kandidater. Årets idealist 2008 er falsk varebetegnelse, der er tale om en kåring af årets modtager af fidusbamsen.
I det lys er det nogle ok kandidater til til segmentet.

Opdate:
Bohemian Rhapsody anbefales det at stemme på Vestergaard. Det vil jeg også gerne opfordre til, måske især for at se Thøgers udtryk når han skal overrække prisen. Hvis man ikke har lyst til det vil jeg anbefale Holdt eller Inge Genefke.

2 comments:

Anonymous said...

En Idealist er i redaktørens optik en person der mener noget upopulært... det kan da ikke helt afvises som et element i fortolkningen af begrebet, men helt fyldestgørende er det vel næppe. Er man diskvlificeret som idealist, hvis idealerne har en form for almen legitimitet...
Med hensyn til Kurt Westergaard, der har tegnet en tåbelig børnetegning på bestilling af Jyllandsposten og mod passende betaling, så er han vel ligeså idealistisk som den blikkenslager der i morges kom og lavede mit oliefyr, på min bestilling og mod passende betaling.

Mester Hargi said...

En idealist er en som lader sig "lader sig lede af ideelle bevæggrunde".

Har Westergaard gjort det i udgangspunkt mht til sin tegning?

Nej.

Har hans adfærd efter de mange Muhammedrelateret begivenheder været præget af idealisme.

Til en vis grad, ja.

Jeg vil også anse mine egne kadidater som være mere kvalificeret end de personer som Politiken med flere har fundet frem.

Med undtagelse af Jacob Holdt som i den grad har sat alt på spil i forhold til sine ideelle bevæggrunde.

Holdt er den eneste kandidat i det samling som fortjener prisen, men Westergaard kunne være så morsom en vinder.

Men chefredaktørens kandidat vandt, sjov nok.