Thursday, December 30, 2010

En principfast mand

eller kvinde ansat i det offentlige, det skal man glæde sig over.
Og når det tilmed er en leder af Det kongelige biblioteket, er det lige før man som fagfælle nærmest rødmer af stolthed.

Og når de principper tilmed bunder fint i bibliotekarstandens bedste kvaliteter, så er det nærmest som en forsinket julegave.

Hvad er historien?
Den islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrirs møde om Afghanistan i lovligt lejet lokaler i Den sorte diamant (en del af det kongelige biblioteket).
Her har man tænkt sig at udbrede sin sædvande fascistiske, paranoide ideologi, naturligvis garneret med særligt provokerende indslag rettet imod den danske presse og offentlighed.

Den principfaste offentlige ansatte er Direktør Erland Kolding Nielsen (strengt taget uddannet historiker, men lad os alligevel kalde ham en slags biblioteket i dagens anledning).
Han har tilladt at dette møde vil finde sted ud fra helt gammeldags principper om:
"at alle lovlige foreninger har mulighed for at leje lokaler på biblioteket"
"Men vi har ingen grund til at udelukke Hizb ut Tahrir fra vores faciliteter, så længe de overholder loven og vores regler"

Så langt, så godt - men ingen politisk begivenhed i Danmark er lille nok til at det kan ikke forarge en folkevalgt Socialdemokrat:

Således også Socialdemokraternes socialordfører i Københavns Borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen:
"Det kan godt være, at det juridisk er i orden, men moralsk har Det Kongelige Bibliotek et ansvar for at sige nej til Hizb-ut-Tahrir."
Tænk det syntes jeg ikke. Faktisk syntes jeg at Det kongelige biblioteket har et ansvar for at sige ja til at udleje lokaler til lovlige foreninger. Det er vel ligesom tanken med den slags ordninger. Skulle de også have et moralsk ansvar for at sige nej til f.eks. disse horder af 9/11 benægtere, homøopatisk foreninger eller kranio-sakral landsforbund?

"Jeg synes, vi skal tage sagen op i Borgerrepræsentationen og tale med vores medlemmer i folkeoplysningsudvalget og lægge pres på Det Kongelige Bibliotek."
Gad vide hvilken slags pres, moderat fysisk?
Og gad vide hvordan folkeoplysningsudvalget præcis kommer indover det emne?

Nå, ja - men det er jo bare en socialdemokrat kan man indvende. Dem er der jo så mange af og hvis man skal holde rede på alle deres tåbeligheder, så fik man jo hverken vådt eller tørt. Det er jo bare at ignorere den slags (i hver fald til efter folketingsvalget) og bare holde fast på sin egen gode saglige beslutning.

Men så kommer der jo en konservativ ind på scenen, og tager med usvigelig sikkerhed sigte, ja lasersigte, direkte imod sine egne fødder.
Per Stig Møller, engang en person man kunne have lidt respekt for, nu over the hill, forfalden, og i et og alt, alt, alt, alt for meget.

"Kulturminister Per Stig Møller (K) sender nu et klart signal til Det Kongelige Bibliotek: Tænk jer rigtig godt om, før I lægger lokaler til den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrirs kontroversielle møde på Den Sorte Diamant i København."

"Derfor beder han nu om en redegørelse for, hvorfor Det Kongelige Bibliotek har sagt ja til at lægge lokaler til mødet. "

"Jeg sidder ikke og booker møderne. Det gør Det Kongelige Bibliotek, men jeg beder om en redegørelse og en begrundelse. Så må vi se, om de gør sig nye overvejelser."

Nu skal man vel ikke beskylde fine politikere i landet højeste stillinger for at lægge pres på offentlige ansatte for at få dem til at afvise lovlige foreninger efter politiske kriterier, og det kan man heller ikke beskylde Per Stig Møller for.
Direkte adspurgt om dette svare han:

"Det er et signal fra mig om, at man skal overveje meget nøje, hvorfor man siger ja. Men der er foreningsfrihed i Danmark, og Det Kongelige Bibliotek må heller ikke bringes i den situation, at de bliver anklaget for at diskriminere over for en lovlig forening"

Hvordan det skal lade sig gøre, at afvise en forening ud fra politiske kriterier, uden at diskriminere skal man nok være Konservativ minister for at forstå.
Det går i hver fald over min lille forstand.

Nyeste udvikling er at Per Stig vil få sin redegørelse denne mandag.
Indtil videre ser det ud som om at Det kongelig bibliotek holder fast på sin beslutning om at mødet kører som planlagt.

Så håber jeg også at det er beslutningen, når redegørelsen falder.
Det er jo ikke fordi det betyder noget for nogle af betydning, og der er givet bred politisk enighed om at det møde bare skal aflyses, men personlig syntes jeg det kunne være rart hvis det offentlige ikke lod sig styre af politiske hensyn i deres omgang med lovlige foreninger.

Ja, det er noget gammeldags noget.

No comments: