Wednesday, December 2, 2009

Nå, ja hvis det skal være på den måde

at beslutningen i Lyngby-Taarbæk kommune om at flytte konfirmationsforberedelsen fra morgentimerne til om eftermiddagen medføre gener for hårdtarbejdende bedemænd, så skulle man nok overveje det endnu en gang.

"Pårørende til døde risikerer at få store problemer med at finde tid til begravelsen, hvis skoler flytter konfirmationsforberedelsen fra morgen til eftermiddag. Sådan lyder bekymringen blandt bedemænd i Lyngby-Taarbæk Kommune."

"Hvis to eftermiddage om ugen blokeres for begravelser i Lyngby-Taarbæk Kommune, da næsten alle præster i det tidsrum vil være optaget af konfirmationsforberedelse, vil det betyde store vanskeligheder og besværligheder for imødekommelse af vores kunders ønsker og en klar serviceforringelse for vores fag."

Således skrives der i kristelig dagblad .

Og det er jo alvorligt nok.

Det kunne man godt tænke lidt mere over, når sådan folkeskolen og byråd i samordning beslutter at udstøde kirken fra folkeskolen.

Byrådet holder dog stædigt fast i deres beslutning på trods af kritik fra både præster, bedemænd og højre side af folketinget.

Vore ven Haarder spiller hårdt ud meningsmæssigt:
"Jeg beklager meget, hvis man i Lyngby-Taarbæk uden stærke grunde vælger at lægge konfirmandundervisningen, så den skal konkurrere med frivillig idræt og andre fritidsaktiviteter. "

Måske den stærke grund for den lokale folkeskole er at opfylde skolens formål, at undervise de unge mennesker?
En sær tanke bestemt, men vel ikke helt hen i vejret.

Men holder dog fanen højt med hensyn til selvstyret i kommunerne (respekt for det):
"Der skal være et vist kommunalt spillerum til at træffe den slags beslutninger. Men jeg vil godt understrege, at det er beklageligt, hvis andre kommuner ønsker at gøre som i Lyngby-Taarbæk."

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe har ikke den slags skrupler:
"Jeg vil bede ministeren om at indskærpe over for kommunalbestyrelsen, at det ikke dur at lægge konfirmationen om eftermiddagen, hvor elever går til fodbold og andre fritidsaktiviteter. Der må Bertel Haarder op på dupperne."

Ja, op på dupperne Bertel!
De stakkels bedemænd og præster og forældre.... næ, de har vist ikke rigtig klaget?
Det var da faktisk sært, var det ikke?

Sidste nye udvikling i sagen er at Kirkeministeriet med udgangspunkt i en regel fra 1990, mener at det slet ikke er lovligt at lægge konfirmationsforberedelsen udenfor den faste skoletid, mens Undervisningministeriet mener at den regel er ophævet.
Der afventes nu svar fra Indenrigsministeriet.

Der er muligvis tale om denne vejledning som knytter sig til denne anordning. Uden at være jurist vil jeg sige at den ikke ligger lige til højrebenet for kirkeministeriet at vinde fremme for deres sag.

Meget spændende hvis det simpelhen er lovpligtigt at lægge konfirmationsforberedelsen i skoletiden.
Det giver ligesom udtrykket Statskirke lidt mere relevans.

Udviklingen følges med tilbageholdt åndedræt.

Efterårsaften

No comments: