Saturday, July 4, 2009

Et stykke med herlighedsteologien, ja tak

Den utrolige festlige sag angående fællesbønnen og fremvisningen af T-shirts med religiøse tekster ved Brasiliens sejr ved Confederations Cup, som jeg skrev om forleden, vil ikke dø.

Historien drejer sig ganske kort om at de brasilianske spiller, trænere, fysioterapeuter, vandbærer og så videre, faldt ned på knæ i en dybtfølt fællesbøn efter deres sejr. Det er nærmest helt sikkert imod reglerne ifølge FIFA, og Generalsekretæren i Dansk Boldspil Union, Jim Stjerne Hansen var ikke sen til at komme nogle harske bemærkninger i den anledning.
Dette fik naturligvis DFs ivrige family values ordfører Henriksen til at sige at man bare skal kritisere kristendommen, mens at man selv ikke havde nogle problemer med at lade en ung kvinde spille på ungdomslandsholdet iført muslimsk tøjklæde.
"Hvorfor i alverden vil DBU bekæmpe kristne symboler, og samtidig tillade islamiske symboler? Jeg synes det er en anelse for politisk korrekt, og samtidig virker det hyklerisk, for nu at sige det mildt"

Han forsætter:
"Jeg synes i øvrigt, at DBU bør afholde sig fra at kritisere, hvad et brasiliansk landshold måtte foretage sig, og i stedet koncentrere sig om at udvikle dansk fodbold, herunder integrere herboende indvandrere i sporten på danske betingelser...."

Og det kan da for så vidt være det mest fornuftige Henriksen har sagt i lang tid (det sidste altså).
Men sådan spiller klaveret ikke hos
DBU. Muligvis opmundret af en anden af vores store sportspersonligheder, håndboldlandstræner Ulrik Wilbek som udtaler at:

"Landstræneren mener, at sporten skal bevares som et frirum, hvor politik og religion holdes ude. [] Personligt har jeg det sådan, at uanset om man stemmer på et politisk parti eller tilhører en religiøs bevægelse, så kommer det ikke andre ved."

Der er mildest taget et stykke vej til "Idræt for Fred" bevægelsen som b.la. havde de fine landsholdsspiller Per Skaarup, Morten Stig Christensen og Carsten Haurum som aktører ved OL i Los Angeles, iført T-shirts der stod „Idræt for Fred“. Det var som jeg husker det, ikke i forbindelse med konkurrence, men de var da ved at blive smidt hjem igen af det danske forbund.

Jim Stjerne Hansen uddyber DBUs holdninger i Kristelig dagblad (med den fede titel "Vi ender med religionskrig på fodboldbanen"):
"
Bør det så helt forbydes med religiøse udtryk og symboler?

- Det er allerede forbudt. Det fremgår af fodboldlovens paragraf fire, at man ikke må bære den slags symboler. "

Ja, ja - som jeg har beskrevet tidligere så har DBU ikke noget problem med at en spiller på ungdomslandsholdet bærer en version af det muslimsk tøjklæde. Det må jo så være forbudt.

"Mit hovedsynspunkt er, at det skal være Danmark og Tyrkiet, som spiller fodboldkamp, og ikke kristendommen og islam. Fodbold er så eksponeret af medierne, at det er den bedste platform til at agitere for en bestemt religiøs eller politisk holdning. Denne gang var det kristendommen, men næste gang er det måske en anden religiøs bevægelse. Så kan vi ende med at få nogle religionskrige overført til fodboldbanen."

Ligefrem religionskrige virker lidt voldsomt. I international fodbold er de "kristne" hold jo forvejen knusende overlegne. Faktisk er Tyrkiet vel det eneste hold fra et ikke kristent land som har vundet noget ved WM, bortset fra de "ateistisk" lande dengang der var rigtig kommunisme til.
Der er jo formodenlig ikke nogle muslimske, hindu, buddhistiske lande som vil møde frem til et WM og proklamere at de kæmper for deres religion, for derefter at blive sendt hjem efter de indledende runder.

Så problemerne (i international sammenhæng) vil formodenlig være med kristne trosretninger og politiske manifestioner, samt mere kommercielle budskaber.
Det kan i sig selv også være problematisk nok.
Nu regner jeg ikke med at Brasilien eller de brasilianske spiller får nogen straf for deres show ved
Confederations Cup, det er der indtil videre ikke noget der tyder på. Det må i så fald betyde at det er i orden med religiøse budskaber i forbindelse med fodboldlandskampe.

Men religiøse budskaber er jo ikke bare overbevisning, det er også reklame. Kaka reklamere jo for den særlige kirke / organisation han tilhører
"Atletas de Cristo". Men er det rimeligt at den organisation får gratis eksponering ved store mesterskaber?
Skulle de ikke betale til det Brasilianske forbund, FIFA?
Og hvis man må reklamere for en beskemt organisation, så er der vel en åben ladeport for andre spillere til at reklamere for andre organisationer, f.eks. Venstre, SF, Liberal allance (det er et tankeeksperiment!)?
Det kunne måske være meget sjov hvis en kamp mellem Brøndby og FCK også var en kamp imellem Socialdemokratiet og Venstre?
Der må i hver fald være åbnet mulighed for at Jeper Grønkjær lige hiver op i blusen og blotter en Kristdemokrat T-shirt.

Men det må heller være når han taber, for som teolog Niels Jørgen Cappelørn siger:
"Men de skal passe på ikke at signalere, at de har vundet, fordi Gud er på deres side. Den tankegang har intet med kristendom at gøre. []
Den tankegang hører hjemme i herlighedsteologien, som forbinder det at være kristen med at sejre og have et herligt liv."

I den sammenhæng passer Kristdemokraterne jo ganske godt ind.
Dem er der vel ingen som forbinder med et herligt liv.

No comments: