Tuesday, September 14, 2010

Nej, der kan man bare se

Nordmænd er trætte af synsk prinsesse

Som det ikke vil være faste læsere af bloggen ubekendt, så skriver der her ud fra et anti-royalistisk og sekulær/humanistisk udgangspunkt.

Og i den sammenhæng burde Berlingskes overskrift, om den norske prinsesse Märtha Louise der driver en engleskole mm, være som det rene og skære rødgrød med fløde for en DF-vælger.
Men dels burde jo opgivelse af det royale cirkus, ske via befolkningens stigende indsigt i det tåbelige ved at opretholde en så tåbelig institution og dels så må folk jo naturligvis drive hvilken forretninger de vil, blot de ikke skader andre.
Og troen på engle, synskhed og spiritisme som er prinsesse Märtha Louises egen sammenkogte ret af religiøs overbevisning, kan måske af visse blive opfattet som fjollet, men mere skadelig end så mange andre overbevisninger kan den vel ikke siges at være.

Det er så hvad det er.
Men men men...
Hvor trætte er nordmændende rent faktisk af prinsesse Märtha Louise?
Vi får svaret:
"Næsten tre ud af 10 nordmænd mener, at prinsesse Märtha Louise bør frasige sig sin prinsessetitel, så længe hun driver sin engleskole."
Tre ud af ti (30,7%) er jo en del, men et flertal kan man vel næppe tale om?
Faktisk vil jeg påstå at næsten ligegyldigt hvilken spørgsmål man stillede, om selv det mest ukontroversielle emne så ville der være 30% som kraftigt modsatte sig, bare af princip.

Faktisk, hvis man går til kilden (hvis man kan bruge så fint et udtryk om skodavisen VG) viser det sig at:
"Men halvparten av befolkningen, 50,6 prosent, sier samtidig at det er greit at Märtha kan kombinere prinsessetittel med kommersiell virksomhet."

Lidt løsligt oversat betyder det at 50% af de adspurgte syntes det er fint at prinsessen har noget arbejde ved siden af sine royale pligter. Og det er da også dejligt at der bare et sted i de nordiske kongehuse findes personer med kompetencer udover de evner et liv som playboy i det internationale jetset kræver.

Hvorfor Berlingske har valgt at videregive en nyhed fra VG må stå hen i det uvisse.
Men hvorfor overskriften skal skærpes til noget der minder om et begyndende republikansk opgør i Norge er om muligt endnu mere uforståligt.

Men det har da ført til at Märtha Louises har lovet ikke at tage kontakt med de døde under det næste kursus hun skal afholde i misjonssenteret Himmel og Hav på Sola.
"Vi godtar ikke at hun tar kontakt med døde i våre lokaler." udtaler lederen Kjetil Aano.

Og det er jo på en måde fair nok, den slags svineri må man virkeligt lave hjemme i privaten.
Det er jo meget sjovt og måske typisk for de religiøse kredse i Norge? at der ikke stilles spørgsmålstegn ved muligheden for at der tages kontakt med de døde.
Det er udelukkende et religiøst og moralsk spørgsmål om hvorvidt de døde må kontaktes.

Det er en spøjs verden.

No comments: