Sunday, November 2, 2008

Ikke retfærdighed, kun ret

I dagens politiken kunne man læse historien om Halima, en kvinde af anden etnisk oprindelse, som er havnet i nogle problemer mellem hendes ønske om at leve sammen med en dansk mand, hun har forelsket sig i og hendes familie som ønsker at hun fortsat skal bo sammen med den mand, hun mere eller mindre er blevet tvangsgift med som 15 årig.

Som man måske kan gætte har familien ikke taget det med oprejst pande at hun har valgt at flytte sammen med en anden mand, og er blevet separeret. De har faktisk truet hende med døden og af den grund har hun henvendt sig til myndighederne for at få beskyttelse og hjælp i sin vandskelige situation.

Myndighederne, de sociale og politiet, har så (så vidt jeg kan se) gjort et fint stykke arbejde. De har skaffe Halima og hendes børn ophold, politiet har talt med hendes familie, der naturligvis benægter at de på nogen måde bare så meget som tænker på at skade hende osv.

Og så har de givet hende et godt råd: Rejs væk. Få et nyt navn. Start en ny tilværelse.

Og det vil Halima så ikke. For hun er jo dansker. Hun har sine rettigheder. Det er hende som er ofret, det er de andre som er galt på den.

Og det er jo entydigt korrekt (altså hvis hendes historie er korrekt og hvorfor skulle den ikke være det).
Hvorfor skal hun flytte, hvorfor skal hun leve i frygt?

Naturligt har sådan en historie skabt en masse postyr og sympatitilkendegivelser for Halima.
Politiken har skrevet en leder, fyldt med stadart Politiken snak om at noget er galt, de tiltag som er blevet gjort er forkerte og overdrevet, fordomsfulde osv, men noget må der gøres for at hjælpe ikke bare i den konkrete sag, men også andre modige unge kvinder.

Noget sådan konkret tiltag i sagen, som rent faktisk kunne hjælpe Halima her og nu, i hendes rimelige ønske om at kunne genoptage sin tilværelse uden at leve i frygt for blive dræbt har lederen så ikke.
Kommentarene af læserne bringer heller ikke mange brugbare forslag, selv ikke hvis der ses bort fra de sædvandige "send kameldriverne tilbage hvor de kom fra" indslag.
De øvrige kommentarører er enig om at noget må der gøres, der må sættes ind af de sociale myndigheder, det må tages alvorligt.
Dette uagtet at de sociale myndigheder har taget sagen alvorligt og har gjort noget. Ligeså har politiet taget sagen alvorligt og har gjort noget.

Nå, ja og så er der en som har startet en facebook gruppe. Dette det nye årtusindes svar på et badge. Det skal nok hjælpe.
Også vor blog kollega Helen Latif har lavet en facebook gruppe i forbindelse med hendes kommentar til historien.

Der er i det hele taget en rørende tilld til det offentlige og dens magt, hvis blot de rette resourcer eller det rette fokus blev lagt ind i arbejdet.

Jeg syntes at man her glemmer en vigtig pointe. Danmark er et civiliceret land og derfor et retssamfund.
Men det er ikke et retfærdighedsamfund.
Halima bliver åbenlyst uretfærdigt behandlet. Hun vil gerne benytte sine rettigheder til at leve som et frit menneske.Det bliver hun forhindret i (vi antager at alle præmisser i hendes historie holder).
Vi som samfund kan kun tilbyde hende en pseudo-tilværelse langt fra hendes normale liv.
Vi kan ikke fjerne uretfærdigheden.
De uretfærdige griner os lige i ansigtet.

Men hvad fanden skal samfundet gøre?
Familien har jo ikke gjort noget, i hver fald ikke noget som kan bevises. De har måske nogle usympatiske holdninger, det er jo ikke forbudt.
En løsningsmodel til at klare den konflikt kan ikke findes indenfor et retssamfund.
Hvis vi var nogle værre bisser som levede i et klan-samfund lå løsningen naturligvis lige for. Frem med de lange knive og så var det problem løst på den ene eller den anden måde.


Vi lever til alt held ikke i et klan-samfund, og her har også usympatiske mennesker rettigheder. Så længe det er tilfælde så kan man ikke forvente retfærdighed.
Det er pisse urimeligt, men sådan er det.

Jeg håber det bedste for Halima, og jeg håber også at hun tager imod tilbudet om en ny tilværelse i provensen.
Man kan jo også have en slags tilværelse i Slagelse!

1 comment:

Anonymous said...

Jeg vil håbe at Halima også ser dette indlæg.

Du skal slet ikke stole på, at det hjælper at skifte navn og flytt langt væk.

Vi har levet sådan i otte år. Og uden hjælp. Har måttet stikke af fra vores hjem mange gang, og så er det i gang med at finde det nyt sted igen igen, hver gang man bliver fundet. Eller er tæt på det. Vi har flyttet og flyttet rundt og hvad hjælper det. Vi har brudt med familien. Jeg er dansk men har barn med en muslim som virkelig er ivrig for at finde os , selv efter så mange år. Vi var nu ved at tro vi var sikre, men nej. Pludselig ved de hvor vi bor og alt om os. De oplysninger fik de gennem job-centret hvor man står registreret med alle oplysninger. De kender åbenbart en der arbejder der, som så har videre givet alle vores oplysninger.

Vi troede os efterhånden sikre , da vi har forsøgt at gøre alt for at "gemme" os. Og så er det systemet som klokker i det og så har de igen vores nye navne, adresser og alle personlige ting, som er sagt på job-centret.

Hvordan skal vi så kunne tackle alt dette?

Vi har skiftet navne flere gange undervejs, boet rigtig mange steder, selv i udlandet, hvor de også fandt frem til os.

Men der er bare ingen hjælp at hente. Man må klare det hele selv. Ens psyke er jo langt nede i forvejen, og det hjælper bestemt ikk på det at man så selv skal stå for flytning hver gang selv.

Da vi flyttede fra krise-centret, flyttede vi til et møbleret hus, og da vi så var nødt til at flytte igen, søgte jeg om etablering, og fik at vide jeg kunne få 1000 kr til en brugt seng vil min datter og til persienner ud til vejen, Alt andet måtte jeg finde penge til ud af min bistand. Dejlig besked at få. Vi havde jo mistet ALT. Og det har vi så to gange igennem dette forløb.

Men det jeg ville ind på var, at nu er vi fundet igen, og skal igen flytte og klare det hele selv. Datteren er nu ved at stifte egen familie, så nu er det to hjem der igen skal findes, betales og med frygten for igen at blive fundet, er det hele bare ved at være for meget. Og stadig ingen hjælp at hente fra staten eller noget.

Vi har mange gange søgt om ny identitet, da vi jo lever med truslen om at skulle slås ihjel. Men det kan de ikke. Vi må jo bare skifte navn og flytte igen... sådan lyder svaret...

Kan det virkelig passe at vi skal være flygtninge i vores eget land, og så ikke kan få noget ordentlig hjælp. Psyken er helt nede ved os alle og frygten er igen på sit højeste. En masse tårer og frygt... Og økonomien er jo heller ikke god, da vi har måttet indlogere os andre steder, men stadig har skullet betale husleje, men stadig ingen hjælp at hente....

Så håber virkelig snart at de politikere vågner op og ser hvad der foregår , og så gør noget ved det. Vi er jo åbenbart flere som lever i frygt hver dag.

Og så at det er kommunen/amtet som faktisk er skyld i vi er blevet fundet denne gang. Vi har hemmelig navn og adresse på folkeregistret, men hvad hjælper det, når lidt længere henne på kommunen på job-centret ligger alle oplysninger som de så kan finde, ved at de kender nogen som "lækker" disse oplysninger gang på gang.

POLITIKERE ..... SE FOR POKKER OG VÅGN OP OG HJÆLP OS.... der må da kunne laves en lovgivning som sikrer os kvinder imod æres-drab... kan ikke passe vi ikke kan få hjælp til en helt ny identitet hvor vi så kan føle os sikre. Nyt cpr nummer og så at det ikke står i systemet så ale på kommunerne i hele landet kan få adgang til disse oplysninger..

Hvad skal vi gøre? Kan snart ikke holde til det mere. Er et mega ansvar at bære helt alene... Hele vores familie lever i frygt, For de bliver også oppasset og udspurgt. Selv gamle venner som vi slet ikke har set siden vi "stak af" .

Hvad er det for et samfund , som ikke kan lave regler for at hjælpe.

Vi ser jo efterhånden flere og flere som er blevet fundet og som bliver dræbt.

Jeg og min familie ønsker ikke at være en del i den "statistik". Og ønsker ikke det skal ske for alle de andre i samme situation. Hverken og danske piger som lever sådan eller de muslimske udenlandske piger, som ellers villle blive tvunget ind i ægteskabe som de ikke ønsker..

Har virkelig overvejet bare at træde frem og få det overstået, men kan jeg ikke byde min datter, men kan snart ikke holde til mere. HJÆLP......

Den snart opgivne.....