Thursday, December 30, 2010

En principfast mand

eller kvinde ansat i det offentlige, det skal man glæde sig over.
Og når det tilmed er en leder af Det kongelige biblioteket, er det lige før man som fagfælle nærmest rødmer af stolthed.

Og når de principper tilmed bunder fint i bibliotekarstandens bedste kvaliteter, så er det nærmest som en forsinket julegave.

Hvad er historien?
Den islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrirs møde om Afghanistan i lovligt lejet lokaler i Den sorte diamant (en del af det kongelige biblioteket).
Her har man tænkt sig at udbrede sin sædvande fascistiske, paranoide ideologi, naturligvis garneret med særligt provokerende indslag rettet imod den danske presse og offentlighed.

Den principfaste offentlige ansatte er Direktør Erland Kolding Nielsen (strengt taget uddannet historiker, men lad os alligevel kalde ham en slags biblioteket i dagens anledning).
Han har tilladt at dette møde vil finde sted ud fra helt gammeldags principper om:
"at alle lovlige foreninger har mulighed for at leje lokaler på biblioteket"
"Men vi har ingen grund til at udelukke Hizb ut Tahrir fra vores faciliteter, så længe de overholder loven og vores regler"

Så langt, så godt - men ingen politisk begivenhed i Danmark er lille nok til at det kan ikke forarge en folkevalgt Socialdemokrat:

Således også Socialdemokraternes socialordfører i Københavns Borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen:
"Det kan godt være, at det juridisk er i orden, men moralsk har Det Kongelige Bibliotek et ansvar for at sige nej til Hizb-ut-Tahrir."
Tænk det syntes jeg ikke. Faktisk syntes jeg at Det kongelige biblioteket har et ansvar for at sige ja til at udleje lokaler til lovlige foreninger. Det er vel ligesom tanken med den slags ordninger. Skulle de også have et moralsk ansvar for at sige nej til f.eks. disse horder af 9/11 benægtere, homøopatisk foreninger eller kranio-sakral landsforbund?

"Jeg synes, vi skal tage sagen op i Borgerrepræsentationen og tale med vores medlemmer i folkeoplysningsudvalget og lægge pres på Det Kongelige Bibliotek."
Gad vide hvilken slags pres, moderat fysisk?
Og gad vide hvordan folkeoplysningsudvalget præcis kommer indover det emne?

Nå, ja - men det er jo bare en socialdemokrat kan man indvende. Dem er der jo så mange af og hvis man skal holde rede på alle deres tåbeligheder, så fik man jo hverken vådt eller tørt. Det er jo bare at ignorere den slags (i hver fald til efter folketingsvalget) og bare holde fast på sin egen gode saglige beslutning.

Men så kommer der jo en konservativ ind på scenen, og tager med usvigelig sikkerhed sigte, ja lasersigte, direkte imod sine egne fødder.
Per Stig Møller, engang en person man kunne have lidt respekt for, nu over the hill, forfalden, og i et og alt, alt, alt, alt for meget.

"Kulturminister Per Stig Møller (K) sender nu et klart signal til Det Kongelige Bibliotek: Tænk jer rigtig godt om, før I lægger lokaler til den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrirs kontroversielle møde på Den Sorte Diamant i København."

"Derfor beder han nu om en redegørelse for, hvorfor Det Kongelige Bibliotek har sagt ja til at lægge lokaler til mødet. "

"Jeg sidder ikke og booker møderne. Det gør Det Kongelige Bibliotek, men jeg beder om en redegørelse og en begrundelse. Så må vi se, om de gør sig nye overvejelser."

Nu skal man vel ikke beskylde fine politikere i landet højeste stillinger for at lægge pres på offentlige ansatte for at få dem til at afvise lovlige foreninger efter politiske kriterier, og det kan man heller ikke beskylde Per Stig Møller for.
Direkte adspurgt om dette svare han:

"Det er et signal fra mig om, at man skal overveje meget nøje, hvorfor man siger ja. Men der er foreningsfrihed i Danmark, og Det Kongelige Bibliotek må heller ikke bringes i den situation, at de bliver anklaget for at diskriminere over for en lovlig forening"

Hvordan det skal lade sig gøre, at afvise en forening ud fra politiske kriterier, uden at diskriminere skal man nok være Konservativ minister for at forstå.
Det går i hver fald over min lille forstand.

Nyeste udvikling er at Per Stig vil få sin redegørelse denne mandag.
Indtil videre ser det ud som om at Det kongelig bibliotek holder fast på sin beslutning om at mødet kører som planlagt.

Så håber jeg også at det er beslutningen, når redegørelsen falder.
Det er jo ikke fordi det betyder noget for nogle af betydning, og der er givet bred politisk enighed om at det møde bare skal aflyses, men personlig syntes jeg det kunne være rart hvis det offentlige ikke lod sig styre af politiske hensyn i deres omgang med lovlige foreninger.

Ja, det er noget gammeldags noget.

Wednesday, December 29, 2010

For indvikler for EU

Man tror jo næsten ikke sine egne øjne, men åbenbart har selv EU en nedre grænse for hvor åndssvage regler de vil accepterer.

Ja, det er den "sundhedsfremmende" afgift på fedt, som regeringen i alt sin visdom, har besluttet skal redde danskernes fysiske velfæld, der er tæt på at få de røde kort af EU.

Forslaget som i sig selv er ganske tåbelig, er også (potentielt) i modstrid med EU-lovgivningen på flere områder.
Den er b.la. diskriminere, og bryder toldreglerne.

Pikant nok har Skatteministeriet allerede fået afvist et forslag til fedtafgift af EU.
Problemet for regeringen er at ifald også dette forslag er imod EU-retten, så vil der savnes 1,5 milliarder i statsbudgettet.
Folkets sundhed vil nok forblive på det samme dårlige niveau.

Man nå så glæde sig over at ikke SFs forslag til fedtafgift blev gennemført.

Så ville nationen savne 2,5 milliarder.

Saturday, December 11, 2010

Ak ja

Der er da ikke en tåbelig afgift, som ikke SF kan gøre mere tåbelig, indviklet og besværligt, kun for at se det overgjort af en Venstre minister.

Ja, det er naturligvis fedtafgiften på fødevare, som skal have en tur til i regeltombolaen, for det var jo ikke besværligt nok i forvejen.

Skatteminister Troels Lund Poulsen er åbenbart ikke altid optaget af kikke på sit fine ur, han er også optaget af at indkorporer det sejrige SFs politik, i et givet forgæves forsøg på at beholde sin ministerpost.

»Jeg vil sikre, at der kan laves en differentieret afgift på kød. Det bliver op til slagterierne at gennemføre det«, siger Troels Lund Poulsen.

Ak, ja.

Thursday, December 9, 2010

Forandring `= mere af det samme på en (mere) indviklet måde

Det er naturligvis klædeligt at et civiliseret land som Danmark får sig en kvindelig statsleder, men ellers tror jeg nu ikke jeg specielt glæder mig til vi får en ny regering.

Især ikke når man læser sådan et udspil som SF ligger frem:
Læg fedtafgift på fede udskæringer
"SF foreslår nu, at fedtafgiften på kød bliver betalt efter udskæring i stedet for som en standardtakst."

Ja, de læste rigtig.
Regeringens fedtafgift er ikke tåbelig nok. Der skal da lige lægges et ekstra (fedt) lag på af regler så vi rigtig kan få lagt de rigtige sundhedsfremmende afgifter.
Fedtafgiften er tåbelig, og den måde den er skruet sammen på er ganske rigtig ikke for fiks (en afgift beregnet på en gennemsnits fedtværdi for dyret), men den har dog den fordel at der ikke behøves at ansættes mere end et par hundrede nye medarbejder til at holde rede på den.

"SF vil bruge en liste fra DTU Fødevareinstituttet, der angiver, hvor meget fedt der er i de forskellige udskæringer af kød. Modellen skal kun være midlertidig, for Pia Olsen Dyhr forventer, at EU i 2014 vil indføre regler, der indebærer, at fedtindholdet altid skal oplyses. Når der sker, skal fedtafgiften afregnes på det konkrete fedtindhold i varen. "

Skønt system og man kan jo lige høre fedtafgiftskontroløren ned hos den lokale slagter:
"Er de sikker på at det er koteletter, de udskæringer der? - for der ser mere ud som fadkoteletter.
Den bliver dyr, min herre"

Alt den omsorg for ens sundhed er jo nok til at man får dårlig samvittighed over at nedsvælge en forårsrulle med soja.

Men så kender man sine venner på venstrefløjen igen:
"SF's vil samtidig forhøje fedtafgiften, så den giver en milliard kroner mere i statskassen, end regeringen har lagt op til."

Der skal naturligvis også betales for en holde af fedtafgiftskontrolører. Det nedsætter jo også arbejdsløsheden.
Klart en Win-Win fra SFs side.