Sunday, October 31, 2010

Men han kommer da lidt ud

Det kniber lidt med at have en mening om politik for tiden, men i det mindste kommer redaktøren lidt omkring.
Desværre bliver det ikke til mere end en endagstur til Malmø, men så kan man jo prøve at lodde stemningen efter valget.

Straks ved ankomsten fornemmede man at noget var galt.
Fra Malm

Uret var gået i stå.
Var det sverigedemokraterens skyld?

Turning Torso stod der dog endnu.
Fra Malm


Ved siden af Torsoen finder man FaceliftCenter.
Fra Malm

På vej til centrum af byen, så vi til vores glæde at alt multikultur ikke var afgået ved døden.
Fra Malm


Der var også plads til mere absurde indslag.
Fra Malm
En familie sat på gaden af den højreorienteret regering?
En sonoffer så den nye lasermand vil gå forbi bygningen?
Det forbliver et mysterium.

Man må ikke snyde sig selv for et besøg i Kunsthallen hvor den fineste moderne kunst, eller det er da i hver fald moderne, bliver præsenteret ganske gratis.
Fra Malm
Også her er tiden gået i stå, eller måske var det en del af udstillingen?
Jeg var ærligt taget bange for at gøre mig til grin ved at spørge.

Øjeblikkets udstilling handler om tegn.
Her anskueliggjort ved bogstaver i relief på citrusfrugter.
Fra Malm


I hvert af disse æg er der et bogstav som man kun kar se når man holder det op imod lyset.
Fra Malm
Så er det også lavet.

At nyde moderne kunst kan tit være en ensom sag.
Fra Malm
Som sagt det er gratis. Giv det en chance.

Turens helt store positive kunstoplevelse kom på gaden.
Fra Malm

Hvem skulle have troet at kombinationen af harmonika og xylofon i hænderne på den rette mand, kunne frembringe nærmest poetiske toner?

På vej hjem så vi at det ægte Sverige stadig fandes.
Fra Malm

Den lort skal op i den pose med det samme, mester.

konklusion:
Sverige og Malmø kan stadig anbefales. Det lykkes at komme både til og fra uden at blive beskudt eller overfaldet af højreorienteret frikorps, og det var tilmed både rart og hyggeligt.
Hvem ved hvor længe det varer?
Det er med at komme afsted.

Friday, October 22, 2010

Det er altså også bare for strengt!

at landets kommunalbestyrelser ikke lytter til Kristelig dagblad, når de nu har fået et menningsmålingsinstitut til at komme frem til at, et flertal af danskere ønsker at bevarer "præstens timer med de kommende konfirmander inden for normal skoletid".

"55 procent af danskerne ønsker at bevare præstens timer med de kommende konfirmander inden for normal skoletid, viser en undersøgelse lavet af YouGov Zapera for Kristeligt Dagblad blandt 1008 repræsentativt udvalgte danskere."

Denne uskik med at flytte konfirmationsundervisningen fra de (åbenbart i undervisningsmæssig sammenhæng fede) morgentimer til (de aldeles ufede) eftermiddagstimer, er noget som efter ledende medlemmer af folketingets opfattelse er i fæld med at nedbryde det danske samfund og styrte det durk ned i den sekulære stats afgrund af umenneskelighed.
En opfattelse som i den grad deles i kirkelige kredse og i menighedsbladet Kristelig dagblad.
Efter dagbladets oplysninger (og der er givet ingen grund til at betvivle deres research) foregår disse alvorlige opløsningstendenser netop nu i hele tre kommuner, Lyngby-Taarbæk, Frederikssund samt Viborg hvor man har begyndt (Sic!) debatten om at flytte konfirmationsundervisningen.

Den ivrige læsere kan læse mere (sørgeligt underbelyst af dagspressen) om flytning af konfirmationsundervisning via disse links:
Ros til Haarder
Nå ja, hvis det skal være på den måde

I dagbladets leder om sagen har man ikke til sinds at underdrive undersøgelsens betydning som et meget vigtigt, ja altafgørende, pejlemærke for lokalpolitikere der tænker på at nedbryde samarbejdet mellem folkeskole og folkekirke.

For godt nok så har vi:
"selvfølgelig religionsfrihed i Danmark, og det er naturligvis frivilligt for unge, om de vil konfirmeres eller ej. "
Men, men, men - nu skal vi ikke komme for godt i gang:

"Men så længe Grundloven fortæller, at landet er evangelisk-luthersk, så er og bliver religion ikke kun en privat sag."
Naturligvis ikke, nej da - uha.

"Og så længe det fremgår af folkeskoleloven, at konfirmationsforberedelsen skal ligge inden for normal skoletid, så kan hverken børne- og ungeudvalg eller lokale skolebestyrelser skalte og valte med det samarbejde mellem skole og kirke, som flertallet faktisk sætter pris på."

Grundloven er en trumf der alt for sjældet spilles i den almene debat. Den slags problemer har man ikke på dagbladet.
Sjovt nok har man i København i mange år haft konfirmationsundervisning om eftermiddagen uden at der er kommet en sag angående gundlovsbrud ud af det.
Når man har nævnt grundloven ville det næsten være et brud på alle konventioner hvis ikke demokratiet skulle med i argumentationen. Her skuffes ikke.

"Demokrati forudsætter en beskyttelse af mindretal og udstrakte personlige frihedsrettigheder; men demokrati handler så sandelig også om at varetage flertallets interesser. Det sidste har en del lokalpolitikere i de seneste års konfirmationsdebat glemt. Over hals og hoved har de forsøgt at lave om på noget, som de slet ikke har folkeligt mandat til."

Nå ja, det er nok i virkeligheden ikke et åbent spørgsmål om hvorvidt kommunalbestyrelserne rent faktisk ikke har ret til lave de ændringer i tilrettelæggelsen af skoletiden. Det tyder alt på at de har.
Det folkelige mandat er naturligvis et fint argument at hive frem af skuffen, men måske dagbladet lige lægger lidt for stor vægt på en enkelt undersøgelse?
Desuden er det rent faktisk en landsundersøgelse dagbladet har foretaget, måske situationen tager sig anderledes ud lokalt, f.eks. i Viborg?
Der stemmes jo mig bekendt også der til kommunalvalg og sådan noget.
Og hvis argumenter med en undersøgelse, grundloven og demokratiet ikke er nok så må vi mindes om at Folkekirken kun vil os det gode:

"folkekirken, der i bund og grund kun vil skolen og de unge det bedste. Konfirmanderne lærer hos præsten noget om næstekærlighed, om tilgivelse og fællesskab. De lærer også en del af kulturskatten som salmer, trosbekendelse og fadervor at kende. Og de får tid til at danne deres egen mening om troen og livet. Hvorfor i alverden sætte det over styr?"


Nej, hvorfor dog?

Thursday, October 14, 2010

Tak, men nej tak


Kære EU.

Jeg er din ven. Jeg er med på hele pakken, fredens projekt og hele svineriet.
Jeg forstår at når man deltager i noget forpligtende internationtonalt samarbejde, så bliver man nødt til at gå på kompromis.
Sådan er det naturligvis.

Og jeg kan godt forstå at i selv er endnu mere begrejsteret for jeres produkt, og ikke ved det gode i vil gøre for os, borgerne.
Det værdsætter jeg helt bestemt.

Og man kender det jo godt fra sig selv, man er i gang med noget godt, f.eks. et par glas rødvin, og så er det naturligvis nærliggende lige at tage sig et par glas til, og hvis man ellers er i selskab føles det naturligt at man byder et par omgange, for hvorfor skal ens medmennesker ikke også have del i det gode?
Alt såre menneskeligt, men også en adfærd der kan fører til at man om mandag møder ind på en arbejdsplads festligt dekoreret med fotokopier af det amerikanerne så blufærdigt kalder privat parts, ens egne privat parts forstås, i farver.

Og kære EU, helt ærligt er det ikke som om i er ved at nå til den mandag?

Nu et af jeres seneste forslag om helt at forbyde rygning i det offentlige rum.
EU's sundhedskommissær vil have totalforbud mod rygning i det offentlige rum.
Det er et projekt Sundhedskommissær John Dalli arbejder med.
"»Vi har brug for et totalforbud mod rygning i alle offentlige rum, transportmidler og arbejdspladser«, siger John Dalli, som endda sætter det endelige mål endnu højere. »Idealet er et røgfrit Europa«"

Nu er rygning jo ikke særligt sundt, for ikke at sige slet ikke sundt. Der er ikke en eneste fysiologisk fordel ved at ryge, til forskel fra f.eks. indtagelsen af alkohol. Der kan man jo altid finde en undersøgelse der viser at et moderat indtag af fransk rødvin i alvorlig grad hæmmer prostakræft eller sådan noget.
Den slags finder man yderst sjældent for indtagelsen af tobak.
Tobakkens gavnlige virkning findes kun på det psykologiske plan.

Og jo tobaksrygning er skyld i en masse udgifter for sundhedsvæsnet, sygdom og lidelse for den enkelte, samt en for tidlig død for en masse mennesker. Det er nærliggende at det vil man gerne gøre noget ved.
Spørgsmålet er om et forbud imod rygning i det offentlige rum (sært udefineret begreb, John Dalli bruger selv udtrykket public spaces, er det også gader, cykelstier, stier?) ligesom er den rette vej til at opnå et røgfrit Europa?
Hvis det i det hele taget er ønskværdigt. Tobaksrygning er jo også kultur.
Skadelig kultur kunne man indvende, men sådan er det jo med så meget.

Hvis nu EU virkeligt ønskede at skabe et røgfrit Europa, så har de jo andre og langt mere effektive instrumenter til deres rådighed, end at sende betjente og gendarmeri ud på gader og stræder, for at smide bumser, bohemer og andre godtfolk væk fra offentlige bænke, parker og gader.

Man kunne jo bare forbyde salg og indtagelse af tobaksvare i EU.
Der er strengt taget ikke nogle saglige argumenter imod et sådan tiltag.
Faktisk er det sært at det forslag aldrig er blevet fremsat, men ideen er hermed givet videre til John Dalli.
Et kvadratisk, praktisk forslag. Nemt at forstå, nemt at håndhæve, til gavn for borgerne.
Det er bare at komme i gang.
Og hvis man ikke vil det, kunne man måske foreslå at I lod folk nyde deres lovligt indkøbte nydelsesmidler i fred og ro, også selv om det foregår hvor andre mennesker er nødt til se på det?

Bare et forslag fra en ven.

Tuesday, October 5, 2010

Folkestyrets vogter

Det er barnligt og nærmest lidt småpinligt at længes tilbage efter "de gode gamle dage", mest fordi de gode gamle dage i virkeligheden ikke var så gode.
Verden går altid fremad, intet står stille, udvikling, afvikling, tilbagevikling, små hop på stedet, sidestep, alt med det ene ben i graven og det andet solidt placeret på en bananskræl.
Godt det samme.

Men et enkelt lille dyk ned i den konservative længsel efter de gode tider må være en tilladt.

(taget på Folketingets åbningsdag 2010)
Tænk, der var en gang hvor det var alt det politi, der var brug for på Christiansborg.
En enkelt (ok, måske et par stykker til) rødmusset ældre herre, som på myndig vis holde orden.

Det kunne nu faktisk være skønt hvis de tider vendte tilbage.
Men det gør de naturligvis ikke.
Sådan er livet, sådan er verden for DFer, Socialdemokrater, Radikale og Enhedslistemænd og -kvinder.